torsdag 12 februari 2009

HELDAGSUTFLYKT TILL PEARL HARBOR.

Hawaiian Beach.
Vågsurf på Hawaiian Beach.

På väg utmed östra kusten mot Polynesian Culture Center.

Arizona Memorial Center, Pearl Harbour.


Denna onsdag var tänkt att ägnas åt kulturupplevelser,
med besök på The Polynesian Culture Center. Centret ligger högst upp på ön Oahu´s nordöstra sida.

Vi lämnar hotellet efter frukost och följer den södra kustvägen mot norr, en väg som fullständigt slickar havet. Kusten är dramatisk, med stora och många vågor, underbart färgskiftande från ljust grönt, grönt till azurblått. Vi färdas ofta utmed höga höjder. På många ställen ser vi brädseglare, men absolut inga windsurfare.

Kartan, som är ett blad utriven ur en turisttidning,
är inte så detaljerad, får vi erfara. Varför vi plötsligt får problem med vägförståelsen. Det visar sig att vi hamnar på öns Hawaiian Navy Military Base, där vi blir vänligt bortmotade och samtidigt får viss vägledning av vakterna.

Så med friskt mot kastar vi oss ånyo ut på Highway,
för att i princip återvända, på nytt till samma plats som tidigare. Vi tar oss ändå vidare och kommer till en bensinstation med vänlig personal, som förser oss med ett lokalt kartblad och muntlig förklaring. Nytt försök! För att i princip återvända till ...

Nu stannar vi vid ett större köpcenter.
En polis försöker få oss att begripa, det vi inte förstår, - nämligen vägen till det Polynesiska centret. Nu överger vi den planen. Klockan har blivit mycket och innan vi hinner fram finns inte mycket tid kvar för besöket.

Vi vänder vår bil i sydvästlig riktning,
mot Pearl Harbor och dess minnescenter, Arizona Memorial Center. Det är en gravplats för drygt 1100 personer, mest män från flottan, som omkom när japanerna bombade amerikanska flottbasen vid Pearl Harbor den 7 december 1941.

Besöket där varar nästan två timmar,
med filmvisning om det som inträffade den här dagen, då flera av båtarna sänktes och med dem männen som fanns ombord.

Efter filmvisningen transporteras vi med båt
ut till gravplatsen, belägen ovanför en av de sänkta båtarna, Arizona, vars för och akter kunde skönjas genom vattnet. Inne i minnesplasen kan man från en vägg läsa namnen på alla omkomna. Vi kunde se många japaner på besök här.

Besöket blir minnesvärt,
om än tankarna om en senare inträffad händelse, då USA fäller atombomber mot Hiroschima (6 augusti 1945) och Nagasaki (9 augusti 1945), dyker upp i minnet ...

Enligt Wikipedia,
omkommer i Hiroshima bortåt 129 000 människor och i Nagasaki cirka 70 000 människor.
Mer än dubbelt så många omkommer i efterhand av strålskadorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar