fredag 13 februari 2009

BESÖK PÅ POLYNESIAN CULTURE CENTER





Vi hade ju bestämt oss för ett besök,
trots gårdagens miss. Se kartan nedan över ön Oahu!
Vi bor på södra delen av ön, i huvudstaden Honolulu och ville i går åka kustvägen nordöst. Men idag fick det bli den närmaste vägen genom inlandet.

Resan var beräknad ta cirka en timme och vädret var skönt, om än med lite duggregn av och till. W har besökt centret för 28 år sen, men tyckte ändå att vi skulle se den tillsammans.

Centret ligger på ett stort skogsområde med vackra blommor och buskar. området genomkorsas av vattenkanaler. Här representeras platsen av de olika polynesiska folkslagen, vart och ett förlagt på olika ställen på området, med olika byggnader.

De representerars av:
Hawaii, Samoa, Maori, New Zeeland (Azorerna), Fiji, Tahiti, Marquesas och Tonga.

Vi tog plats i en kanot
anpassad för ett 40-tal personer, och en roddare (från närbeläget universitet) berättade för oss om all det vi såg.

Efter att ha kollat in alla byar
fick vi på kanalen uppleva hur olika kanoter, fyllda med personer från olika kulturer, framförde sin kanot och dansade iklädda sin dräkter, med sin musik där de ville ge oss en känsla av sin egen kultur! Rätt sent på em återvänder vi till Honolulu
berikade av det vi upplevt.
Vi avslutade dagens festligheter
på en mycket sober restaurang, Wolfgang Steakhouse. Den ligger i ett stort köpcentrum tvärs över gatan från vårt hotell. Vi hade försökt någon kväll tidigare, men den kvällen firades Miss Honolulu, som jag fick skaka hand med, men inte komma in hos dem till middag. Denna afton gick det bättre!
Vi åt en härlig måltid,
fint uppassade vid ett vackert bord. Vad åt vi? Räk-cocktail, filet Mignon och glass med färska jordgubbar. Och för min del, -ett underbart vin!
En trivsam, lukullisk afton,
ljummet och skönt i luften, trots sen timme: Honolulu, där vi vistas, har en skön och lugn, men inte död atmosfär. Mycket folk ute och rör på sig, men blir aldrig stökigt. Vi knallar hemåt till vårt hotell ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar